Lagana-grekiskt bröd


 Lagana 


Du behöver Till ett stort bröd

3 dl ljummet vatten
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
2 dl Tipo00 mjöl 

4-5 dl vetemjöl 

1 msk socker
1,5 tsk salt
Ca 2 tsk olivolja
Garnering och pensling:
Vatten & sesamfrön


Gör såhär:
Blanda jäst med ljummet vatten och socker. Låt stå i 10 min. Häll sedan i tipo00 mjöl & vetemjöl och salt, knåda degen smidig. Gärna i bakmaskin i ca 10 min. Degen får inte kännas för kompakt eller torr, ha inte i mer mjöl än nödvändigt för mig räckte det med allt som allt 6dl. Degen får gärna vara lite kladdig. Pensla degen med lite olivolja, täck med plast och låt degen jäsa i 1,5 timme eller i kylen över natten. Enligt ursprungsreceptet klarar sig degen fint i kylen upp till 12 timmar.



Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Häll ut degen i långpannan och tryck ut den jämnt. Brödet ska vara ca 20×30 cm stort. Tryck gropar över hela brödet med fingrarna. Tryck till ordentligt. Täck brödet med bakduk och låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 200°. Pensla brödet försiktigt med vatten, var noga med att inte låta det jästa brödet att sjunka ihop, pensla varsamt. Strö på sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min. Ta ut brödet och låt vila under bakduk i några minuter. Skär sedan i skivor och servera! Jag har serverat mitt bröd med tzatziki.  Brödet som blir över kan du frysa in


Lycka Till 🤞🏼 


 



Kommentarer

Populära inlägg