Tjälknöl



Nu har vi testat att göra tjälknöl några gånger. Det blir väldigt gott men tar lång tid att göra.

Tjälknöl gör man på nöt eller viltkött helst på rostbiff eller fransyska 
Man tillagar den fryst och på låg värme och det tar ca12h i ugnen 

Tag upp den frysta rostbiffen/fransyskan ur frysen & lägg i en ugnsfast form
Ställ in i ugnen i 75* kvällen innan det ska serveras. Låt stå hela natten 8-10h & sätt sedan i en termometer. Tjälknölen ska ha en innertemperatur på 70* när den är klar
Efter ca 10h har jag varje gång tappat lite tålamod o höjt ugnen till 125*

Köttet ska när det är klart läggas i ett saltbad: 
Saltbad:
1dl salt
0,5dl socker
8-10 enbär
En kvist timjan eller rosmarin 
1 liter vatten 
Detta kokas upp o sedan låter man det svalna 
När köttet är klart lägger man den varma köttbiten i saltvattenbadet och ställer det kallt i 4-5h 
Sen tar man upp köttet och torkar av det. Skivar det tunt o serveras gärna med potatisgratäng & rödvinssås samt kokta grönsaker.  


Kommentarer

Populära inlägg